22 december 2022

Que-tech levert 120 warmtestations aan telers Warmte Netwerk Westland

Het bedrijf Que-tech kan - na een Europese aanbesteding – aan de slag om 120 warmte-afleverstations te produceren voor Warmte Netwerk Westland. Het is een raamovereenkomst voor de systemen die bij de afnemers van Aardwarmte Maasdijk en Aardwarmte Polanen worden geplaatst om de warmte naar de kassen over te dragen. De warmte-afleverstations worden in een periode van twee tot drie jaar geplaatst bij de deelnemende glastuinbouwbedrijven. 

Que-tech

aanbesteding

Stijn Wolterink is vanuit Warmte Netwerk Westland bij het aanbestedingstraject betrokken geweest en heeft contact met de glastuinbouwers over de leveringsovereenkomsten. Hij verwacht dat de eerste stations in juni 2023 worden geplaatst. “We zijn blij met de keuze voor Que-tech, zowel kwalitatief als prijstechnisch. We hebben al goede ervaringen met Que-tech opgedaan bij de aansluitingen bij de andere projecten van HVC. 

dagelijkse kost

“We zijn er trots op dat we deze opdracht hebben gekregen”, zegt Timo van Kasteren, business unit manager bij Que-tech. “Geothermie is een redelijk nieuwe tak van sport, maar wij hebben natuurlijk vooral te maken met het aangeleverde warme water. Voor ons is dat eigenlijk dagelijkse kost. We werken hierbij samen met onze partner in Oostenrijk, waar de productie van de stations plaats zal vinden.”

warmtewisselaar voorbeeld

dertien types

Voor de uitbreiding van het warmtenet van Trias Westland ontwierp en plaatste Que-tech al ruim dertig afleverstations. Bij de start van het project maakte Que-tech vijf standaard ontwerpen voor de opdrachtgever, in een vermogensrange van 600 – 4.000 kW. Bij de nieuwe aanbesteding zijn dat dertien types. Naar verwachting worden de eerste warmteleverstations begin 2024 in gebruik genomen. “De teler kan eigenlijk kiezen uit dertien verschillende standaard stations”, vult Timo van Kasteren van Que-tech aan.

gewenste capaciteit

De dertien verschillende types afleverstations hebben een capaciteit die varieert van 375 kW tot 4.500 kW. “De gewenste capaciteit bepaalt mede de grootte van deze installatie”, zegt Stijn Wolterink. “De warmtewisselaar scheidt het water in het warmtenet van het water in de tuinbouwinstallaties. De aansluiting is continu beschikbaar voor levering van warmte om de teelt te verduurzamen.” 

Handelsplatform

Vaak wordt gedacht dat aardwarmte niet flexibel is, maar door het handelsplatform kan worden ingespeeld op een wisselende warmtevraag in zomer en winter. Deelnemers kunnen naar wens op eigen investering kiezen voor een iets grotere handelsruimte in de wisselaar.

Warmte Netwerk Westland ondersteunt de warmtecoöperaties Maasdijk en Polanen onder andere bij financiering, techniek en ontwerp van het warmtenet. Warmte Netwerk Westland is een samenwerkingsverband van HVC en Capturam.