7 maart 2024

Kas als Energiebron verstrekt subsidie voor handelsplatform

Warmte netwerk Westland (WnW) heeft onlangs van het programma Kas als Energiebron een subsidie ontvangen voor de ontwikkeling van een handelsplatform voor het warmtesysteem Westland. Het handelsplatform draagt bij aan een klimaatneutrale en economisch rendabele glastuinbouw, door het optimaliseren van het gebruik van de transportcapaciteit van een warmtenetwerk en inzet van duurzame warmtebronnen. Hiermee kunnen glastuinbouwondernemers zoveel mogelijk duurzame warmte afnemen.

handelsplatform

De ontwikkeling van het handelsplatform

Vanuit Kas als Energiebron worden projecten gesteund die onder andere de verduurzaming van de glastuinbouwsector stimuleren. In 2023 stond het programma open voor projecten gericht op  klimaatneutrale glastuinbouw en ideeën op het gebied van smart grids en energiesystemen. Het handelsplatform van WnW past goed binnen de doelstellingen op gebied van duurzame glastuinbouw, inzet van duurzame warmte en slimme warmtenetten.

Met deze subsidie hebben we handel tussen verschillende bronnen en vele afnemers uitgewerkt van concept tot aan gebruiksvriendelijke software. Met dit platform houden we rekening met een verdere groei in aantal afnemers én type en aantal warmtebronnen. De schaal en aanpak is uniek in Nederland. Het project bestaat uit de conceptuele ontwikkeling van het platform tot aan de operationele fase waarin het platform volledig functioneert. Dat is naar verwachting in 2026. De opgedane kennis tijdens het hele proces delen we met sector.

Over Kas als Energiebron

Kas als Energiebron is hét innovatieprogramma dat energiebesparing en het gebruik van duurzame energie in de glastuinbouwsector stimuleert. Het programma ontwikkelt kennis en (teelt)technieken om in kassen energie te besparen en om meer duurzame energie zoals bio-energie, zonlicht en geothermie te gebruiken. Met de inbreng van ondernemers worden innovaties gestimuleerd die een doorbraak voor de sector kunnen betekenen. Om duurzame investeringen te stimuleren, zorgt het programma voor kennisuitwisseling, subsidieregelingen en betaalbaar technieken.